Wat is defusie?

U bent de term misschien wel eens eerder tegengekomen, maar wat is defusie? Het lijkt veel op het woord fusie, wat betekent dat iets samen wordt gevoegd. Binnen de ACT (Acceptance and Commitment Therapy) hebben de termen fusie en defusie met gedachtes en de daadwerkelijke realiteit te maken. In dit blog legt de Invivo ACT Academy uit wat defusie is en hoe het wordt toegepast. Lees verder om er meer over te leren.

De definitie van defusie

Laten we beginnen met wat de definitie van defusie is. De letterlijke betekenis van defusie is ‘uit elkaar halen’. Het tegenovergestelde hiervan is fusie, wat ‘samensmelten’ betekent. In de psychologie noemen we dit ook wel cognitieve fusie en cognitieve defusie. Fusie en defusie hebben namelijk beide met uw cognitie te maken. Cognitieve fusie is het mentale fenomeen waar u gelooft dat uw gedachten en de realiteit hetzelfde zijn. De grens tussen wat u denkt en wat u denkt te zijn, vervaagt. Door middel van cognitieve defusie wordt deze negatieve gedachtegang bestreden.

Een stap naar achter doen

In de visie van ACT is cognitieve fusie dus niet juist. Stelt u eens voor dat iets op de werkvloer niet naar behoren verliep. In uw achterhoofd weet u dat u diezelfde taak over een paar maanden opnieuw moet uitvoeren. Vanaf dat moment gelooft u dat u het niet kan of er niet de skills voor hebt, omdat u de taak associeert met negatieve emoties. De gedachte of overtuiging die u over uzelf heeft is zo sterk, dat u er in begint te geloven en het is in staat om uw gedrag te sturen.

Cognitieve defusie zorgt ervoor dat deze fusering uit elkaar wordt getrokken en los wordt geweekt. Door deze interventie zet u mentaal een stap naar achter, wat in veel gevallen nodig is wanneer een gedachte of overtuiging de controle heeft genomen. U observeert uw gedachten vanaf een afstand en leert stapsgewijs te leren dat uw gedachten niet gelijk staan aan feiten.

Hoe defuseert u?

Defusie is niet iets wat altijd makkelijk verloopt, maar het is zeker waardevol voor uw geest. Maar hoe defuseert u? Omdat gedachten niets anders dan verhalen zijn, is het van belang dat u zich niet vastklampt aan deze overtuigingen wanneer ze negatief zijn. Probeer te letten op wat er in werkelijkheid gebeurt en geloof niet automatisch wat uw geest u vertelt. Op deze wijze bent u in het nu en heeft u niet de neiging om in uw gedachten te leven. Waar dit toe leidt? U gaat het makkelijker vinden om met gedachten om te gaan, of deze positief of negatief zijn, en leert op een gezonde manier afstand te nemen.

De ACT-cursus

Bij de Invivo ACT Academy heeft u de mogelijkheid om een Acceptance and Commitment-training te volgen. Hier leren wij u over ACT, wat een vorm van psychotherapie is. ACT is voortgekomen uit de cognitieve gedragstherapie en heeft een sterke focus op het besef en de waarneming van cognities. Binnen deze therapievorm daagt de ACT-therapeut u uit om afstand te nemen en te observeren wat uw gedachtepatronen zijn. Wat het doel van de ACT-training zelf is? Het leren om oordeelvrij te observeren en te accepteren van uw psychologische reacties. De kennis die u tijdens deze cursus opdoet, is namelijk erg bruikbaar in de praktijk. Wij hebben al vele coaches, hulpverleners en cliënten mogen helpen.

Neem contact op met de Invivo ACT Academy

Bent u benieuwd hoe u fusie kunt herkennen en het kan bestrijden met defusie? Meld u dan aan voor de ACT-cursus van de Invivo ACT Academy! Naast de ACT-cursus bieden wij ook andere waardevolle trainingen aan. Wilt u eerst meer informatie opvragen? Neem dan contact op met ons team. Wij staan u graag te woord.