Wat is cognitieve fusie?

Wat is cognitieve fusie? Het klinkt veel lastiger dan het in werkelijkheid is. Cognitie betekent kennen of weten. Fusie betekent dat er twee dingen zijn die één worden. In het geval van cognitieve fusie hebben we het over gedachten en realiteit die één worden. Veel mensen ervaren dit als iets wat op de korte en lange termijn een negatief impact heeft. Er is een mogelijkheid om deze gedachten en realiteit te scheiden. Hoe dat kan, lees je in dit blog.

Maar wat is cognitieve fusie precies?

De definitie van cognitieve fusie is de fusie tussen wat je denkt en wie je denkt te zijn. Je hebt de neiging om te geloven dat je gedachten en realiteit hetzelfde zijn. Cognitieve fusie is een denkpatroon dat bij velen voor angst en depressie kan zorgen. Bij cognitieve fusie gaat het vaak om strenge en diepe gedachten die iemand over zichzelf heeft. Die gedachten zijn irrationeel en onlogisch. Maar wanneer het voor je vanzelfsprekend is dat je gedachten en realiteit voor jou hetzelfde zijn geworden, ontkomt je niet gemakkelijk van deze gedachtegang. De processen van je gedachten en interpretatie van werkelijkheid worden met elkaar vermengd.

Een voorbeeld van cognitieve fusie

Nu je weet wat cognitieve fusie is, is het tijd voor een voorbeeld. Cognitieve fusie kan bij veel mensen voorkomen. Een goed voorbeeld van cognitieve fusie is het geven van een presentatie. Er zijn tal van mensen die niet graag een presentatie geven omdat ze een negatief zelfbeeld hebben ontwikkeld. Dit kan komen door een onprettige ervaring in het verleden. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je iets niet kan, klamp je je vast aan deze gedachte. Mindfulness helpt met het creëren van afstand tussen een gedachte en jij als persoon. Je hebt je namelijk voldoende voorbereid en je kan niet voor een ander beslissen wat zij over je denken tijdens het geven van de presentatie.

Cognitieve defusie

Wanneer cognitieve fusie bestaat, vraag je je vast af of cognitieve defusie ook bestaat. Het antwoord is: ja. Cognitieve defusie is het tegenovergestelde van cognitieve fusie. Defusie betekent letterlijk uit elkaar halen. Door middel van verschillende technieken maak je ruimte en ga je vanaf een afstand naar je gedachten kijken. Je leert negatieve gedachten te relativeren. In veel gevallen gaan we negatieve gedachten uit de weg, proberen we ze te onderdrukken of blijven we erin hangen. In het geval van onderdrukken zoeken we afleiding in de vorm van bingen of alcohol, maar dit werkt averechts. De gedachten stapelen zich op, tot het op een dag teveel wordt. Dit willen we graag voorkomen door cognitieve defusie toe te passen.

Acceptance en commitment therapie

Heb je wel eens van acceptance en commitment therapie (ACT) gehoord? Deze therapievorm is een bewezen methode om emotionele, sociale en fysieke factoren te verbeteren. Het helpt iemand met functioneren door middel van acceptatie- en mindfulnessmethoden. Het doel van ACT is dat mensen hun negatieve gedachten en pijn leren aanvaarden. Op deze manier ontwikkelen ze handvatten en zorgt het ervoor dat mensen een waardevol leven kunnen leiden. ACT kan goed helpen bij burn-outs, depressie en angst. Ook is het een effectieve methode wanneer u door een cirkel heen wilt breken of uitstelgedrag ervaart.

Schrijf je in voor een van onze trainingen

Benieuwd wat jij bij de Invivo ACT Academy kan leren over acceptance en commitment therapie (ACT)? Wij hebben verschillende trainingen en cursussen die u kunt volgen. Met name de ACT-training is een aanrader. Heb je vragen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contactformulier op.