Wat is ACT?

Wat is ACT?

Wat is ACT, ook wel ACT therapie genoemd, eigenlijk? En wat zijn de kosten van een ACT opleiding? De afgelopen jaren is deze vorm van gedragstherapie enorm in populariteit toegenomen, maar velen weten nog niet wat ACT is. Daarom leggen wij in deze blog uit wat Acceptance and Commitment Therapy is en wat zowel hulpverleners als cliënten eraan hebben.

Onnodige zorgen

Helaas hebben veel mensen er last van: (onverklaarbare) mentale of fysieke klachten met als gevolg vervelende emoties en gedachten. Bijvoorbeeld als je last hebt van een vervelende sportblessure of net een stressvolle periode achter de rug hebt. Deze klachten op zich zijn al vervelend genoeg, dus je hier onnodig druk over maken is het laatste wat je wil. Toch is dit iets wat veel mensen onbewust doen. Zij worstelen met negatieve gedachte en gevoelens, waardoor hun klachten ook steeds meer invloed hebben op de andere delen van hun leven.

wat is ACT?

ACT therapie biedt uitkomst

Gelukkig is dat waar ACT uitkomst biedt. ACT gaat ervan uit dat mentale of fysieke klachten deels worden veroorzaakt of in stand worden gehouden door de manier waarop iemand hiermee omgaat. Daarom staan binnen ACT ‘Acceptatie’ en ‘Toewijding’ centraal. Door klachten te accepteren leren cliënten de constante worsteling met hun emoties en gedachten te stoppen. Vervolgens gaan ze in het ‘Commitment’-gedeelte van de behandeling bezig met het ontdekken van hun normen en waarden en leren ze hoe ze hier het beste naar kunnen handelen. Zo verliezen ze hun waarden niet uit het oog en ontstaat er psychologische flexibiliteit.

Uitleg ACT: Acceptance Commitment Therapie in de praktijk

Hoe ziet een ACT behandeling eruit? Een ACT behandeling is een ervaringsgericht behandeltraject waarbij de behandelaar en cliënt bezig gaan met zowel de gedachten en emoties als het lichaam. In principe draait ACT om twee dingen: het leren accepteren van gevoelens in plaats van ze te onderdrukken en het ontdekken van persoonlijke waarden en hoe hier het beste naar kan worden gehandeld. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende (mindfulness) oefeningen en metaforen.

Het ACT-model

Gedurende het gehele behandeltraject vallen we constant terug op het zogenaamde ACT-model. Dit model bestaat uit zes fundamenten:

  • Acceptatie: uitnodigen van en ruimte maken voor nare gedachten, negatieve emoties en alles wat daarbij komt kijken
  • Defusie: afstand nemen van bovengenoemde gedachten en emoties
  • Het zelf: creëren van een flexibele houding naar zichzelf en zelfbeeld
  • Hier en nu: in contact komen met hier en nu
  • Waarden: ontdekken waar de cliënt waarde aan hecht en wat zij/hij belangrijk vindt in het leven
  • Toegewijd handelen: leren handelen naar wat zij/hij belangrijk vindt

Voor wie zijn ACT opleidingen?

Onze cursussen zijn samengesteld voor professionals in de GGZ, hulpverleners en coaches die zich graag verder willen ontwikkelen. De opleidingen zijn samengesteld op basis van onderzoek en onze eigen ervaringen en worden begeleid door ervaren trainers. Bovendien zijn de cursussen, in het bijzonder de introductiecursus, zijn gericht op het zelf ondergaan van ACT om het vervolgens zelf toe te passen.

Ontdek ons cursusaanbod

Steeds meer hulpverleners, coaches en cliënten houden zich bezig met ACT. Daarom bieden wij diverse introductie- en verdiepende trainingen en cursussen aan. Deze ACT trainingen zijn gericht op de praktijk en worden gegeven door ervaren ACT trainers.

Wat zijn de kosten van een ACT opleiding?

De exacte kosten van een ACT opleiding hangen af van de gekozen training en of je aanspraak kunt maken op een vergoeding. Zo heeft de ‘ACT voor Kinderen en Ouders’-opleiding een prijs van €795, terwijl de kosten van de ‘ACT introductiecursus’ op kunnen lopen tot €895. Verder is het mogelijk om een vergoeding aan te vragen bij de overheid. Deze vergoeding heet ook wel de STAP-subsidie en is maximaal €1000 per jaar. Daarnaast zien we dat werkgevers vaak bereid zijn de cursus te vergoeden.

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil je nog meer weten over ACT of heb je een vraag over ons cursusaanbod? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via de mail of telefonisch (035-820 0986).