Wat doet mindfulness met je lichaam?

Je zal je vast afvragen, ‘Wat doet mindfulness met je lichaam?’ Het kortste antwoord op deze vraag is: veel. Denk aan het gevoel dat je ervaart wanneer je denkt aan de smaak van je favoriete gerecht, vlak voor een harde regenbui thuiskomen, de melodie van een nummer die je doet denken aan een bepaalde herinnering. Je bent in het hier. Mensen missen al snel de mooie momenten in het leven wanneer hun aandacht ergens anders ligt. Lees snel verder om te ontdekken wat mindfulness voor jou of anderen kan betekenen.

Wat doet mindfulness met je lichaam?: wat is het?

Maar wat is mindfulness precies? Simpelweg betekent mindfulness dat je je volledig bewust bent van je huidige situatie. Het Engelse woord ‘mindfulness’ is te vertalen naar ‘aandachtigheid’ of ‘opmerkzaamheid’. Mensen die stress, depressie of burn-outs ervaren, hebben vaak gedachten die alle kanten opvliegen. Wanneer het je lukt om je aandacht te sturen en de automatische piloot uit te schakelen, is het makkelijker om afstand te nemen van onprettige gedachten. Mindfulness maakt mensen bewuster van hun gedachten, emoties en reacties. De voordelen van mindfulness zijn oneindig en In de laatste jaren is het zeer populair geworden. Dit is niet gek wanneer het aantal mensen die psychische klachten hebben is gestegen. Wist je dat mindfulness wordt toegepast door een groot aantal topatleten, artiesten en zakenmensen? Ook zij zijn zich bewust van de vele voordelen van mindfulness.

Connectie tussen mindfulness en je lichaam

De effectiviteit van mindfulness op lichaam en geest is wetenschappelijk aangetoond. Er vinden veranderingen plaats op psychologisch, neurobiologisch en cognitief vlak. Angst, depressiviteit en irritatie nemen aanzienlijk af. Je geheugen en reactievermogen verbeteren. Je leert om het aantal prikkels naar beneden te brengen. In veel gevallen brengt het ook een hoge bloeddruk omlaag en je immuunsysteem wordt sterker. Zoals je ziet draagt mindfulness bij aan heel wat positieve veranderingen en doet mindfulness veel met je lichaam.

Hoe ontwikkel je mindfulness?

Over het algemeen is mindfulness een vaardigheid die je kan ontwikkelen door het te trainen. Het bewustzijn wordt getraind door middel van een aantal technieken. Hiermee ontwikkelen we de vaardigheid mindfulness en kunnen we het vervolgens toepassen in het dagelijkse leven. We leren onszelf aan in het heden te leven, rustig adem te halen en afhankelijk te zijn van onze gedachten en gevoelens. Met name tijdens moeilijke en onprettige situaties werkt dit zeer goed. Heb geduld en vooral vertrouwen in jezelf. Mindfulness komt namelijk niet vanzelf.

Mindfulness of meditatie

Veel mensen denken dat mindfulness en meditatie hetzelfde is. Dit is niet het geval. Mindfulness draait om bewuste aandacht in het moment en niet oordelen. Meditatie draait juist om fysieke en mentale stilte. Met mindfulness ligt de focus op het heden en ga je langs wat je meemaakt. Bij meditatie gaat het erom dat je je geest tot rust laat komen en een staat van stilte bereikt.

Er bestaat ook mindfulness meditatie. Hier combineer je elementen van beide. Een voorbeeld van mindfulness meditatie is het doen van een aandachtsoefening. Tijdens deze oefening ga je op een stoel zitten en sluit je je ogen. Je focust je op je ademhaling, het gevoel van je kleren en geluiden van buitenaf. Mindfulness meditatie kan worden toegepast in diverse branches. Wat dacht je van een school, ziekenhuis of in een fabriek met productiewerk?

Neem contact op met de Invivo ACT Academy

Wil je meer over mindfulness leren en het kunnen toepassen binnen je organisatie? Dit kan bij de Invivo ACT academy, ons centrum voor ACT opleidingen en trainingen. Met name onze ACT-training is een aanrader. Bekijk ons aanbod aan trainingen of neem contact op via ons contactformulier als je vragen hebt.