Wat is het verschil tussen CGT en ACT?

Veel mensen halen CGT en ACT door elkaar, geheel onterecht. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen beide. Echter is het niet zo vreemd, dat men beide door elkaar haalt. Soms is het namelijk lastig om goed te herkennen waar CGT en ACT samenwerken, waar het frictie veroorzaakt en waar het een het ander uitsluit. Maar wat is precies het verschil tussen beide? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.

CGT en ACT

Laten we beginnen bij het begin: CGT is een verzamelnaam voor allerlei soorten therapieën die gebruikt worden in combinatie met leertheorieën. Deze therapieën zijn er op gericht om een gedragsverandering of een negatieve invloed van bepaalde overtuigingen of gedachten, te verminderen. Kortgezegd houdt dit in dat CGT een onderdeel is van ACT. ACT maakt gebruik van belangrijke inzichten van CGT, maar ook van wetenschappelijk onderbouwde interventies waaronder de vorming van vaardigheden, gedragsactivering en exposure.

Verschil tussen beide soorten

Het belangrijkste verschil tussen cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapie is dat de eerstgenoemde zich richt op symptoomverlichting door de inhoud van de gedachten te veranderen. Echter richt ACT zich op het veranderen van de relatie tussen de cliënt zelf, en zijn of haar gedachten. Het gaat dus om het veranderen van de functie die de gedachten hebben.

Meer weten over het verschil?

Wil je meer weten over het verschil tussen cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy, of wil jij je meteen inschrijven voor een van de trainingen die we aanbieden? Neem gerust contact op met Invivo ACT Academy voor het inwinnen van meer informatie of lees verder op de website. Je kunt contact met ons opnemen door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk weer bij je terug met meer informatie.