Hoe werkt mindfulness?

Mindfulness is een staat van bewust zijn van en afgestemd zijn op het huidige moment. Wanneer we mindful zijn, observeren we onze gedachten en gevoelens zonder oordeel, waardoor we ons openstellen voor nieuwe mogelijkheden en perspectieven. Mindfulness kan op elk moment worden beoefend, of we nu een wandeling maken, een maaltijd eten of gewoon stilzitten. Door aandacht te schenken aan onze adem en de sensaties in ons lichaam op te merken, kunnen we onszelf verankeren in het huidige moment en een gevoel van rust vinden te midden van de drukte van het leven. Door regelmatig te oefenen, kan mindfulness ons helpen stress te verminderen, onze focus te vergroten en een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen. Kortom, mindfulness is een krachtig hulpmiddel dat ons kan helpen om vollediger en dieper te leven.

Waar komt mindfulness vandaan?

Mindfulness is een techniek die zijn wortels heeft in boeddhistische meditatie. Het doel van mindfulness is om je aandacht te richten op het huidige moment, en je bewust te worden van alle gedachten en gevoelens zonder oordeel. Boeddhistische monniken beoefenen al eeuwenlang mindfulness als een manier om hun verlichting te vergroten. In de jaren zeventig begon de Amerikaanse neuroloog Jon Kabat-Zinn de effecten van mindfulness op mensen met chronische pijn te bestuderen. Hij ontdekte dat mindfulness mensen kan helpen hun pijn te beheersen, en hij ontwikkelde een programma genaamd Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).

Mindfulness in het heden

Tegenwoordig wordt mindfulness steeds meer erkend als een krachtig hulpmiddel voor het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mindfulness kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Het kan ook helpen de slaapkwaliteit te verbeteren, chronische pijn te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Met zoveel potentiële voordelen is het geen wonder dat mindfulness de laatste jaren zo populair is geworden. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van mindfulness, zijn er tal van bronnen beschikbaar om je op weg te helpen. Er zijn online cursussen, apps, boeken en zelfs retraites waar je kunt leren van ervaren docenten. Mindfulness is een oude techniek met een moderne aantrekkingskracht – waarom zou je het niet eens proberen?

Voor wie is mindfulness geschikt?

Mindfulness is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren leven in het huidige moment en het verbeteren van hun welzijn. De oefening kan gunstig zijn voor mensen die te maken hebben met stress, angst of depressie, omdat het kan helpen om de geest te concentreren en gevoelens van kalmte en ontspanning te bevorderen. Bovendien kan mindfulness helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren, het energieniveau te verhogen en negatief denken te verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat mindfulness geen snelle oplossing of vervanging is voor professionele medische zorg. Als je psychische problemen ondervindt, is het raadzaam om met een gekwalificeerde therapeut of counselor te praten over de vraag of mindfulness geschikt voor je is.

De mogelijkheden bij Invivo ACT Academy

Bij Invivo kun je terecht voor verschillende trainingen en workshops op het gebied van acceptance and commitment therapy, maar ook voor verdiepende cursussen voor specifieke doelgroepen. Onze docenten zijn opgeleid om vanuit hun eigen ervaring deze trainingen te geven. Kijk op onze website voor meer informatie over de acceptance en commitment training en de andere diensten die wij aanbieden.