Hoe werkt acceptance and commitment therapy?

Acceptance and Commitment Therapy wordt ook wel afgekort met ACT. Dit is een vorm van therapie die geheel draait om het accepteren van jouw (eventueel onverklaarbare) klachten. Op deze manier leert de patiënt om niet meer te vechten tegen de gedachten, lichamelijke sensaties of vervelende emoties, aangezien dat gevecht zinloos is. Op deze manier ontstaat er ruimte en aandacht voor zaken die echt belangrijk zijn in het leven. Het doel? Mentaal veerkrachtiger worden, en niet klachten verminderen of geheel oplossen. ACT draait niet om het oplossen van problemen, maar om het leren omgaan met.

Hoe werkt Acceptance and Commitment Therapy?

Maar hoe werkt dit dan precies? Stel je eens voor dat je een fanatieke fietser bent, maar in de buiten. Doordat je last hebt van onverklaarbare pijnklachten, pak jij je fiets er steeds minder vaak bij. Je fietst met tegenzin, maar bovenal met een hoop ongemak. Niet alleen jouw conditie lijdt eronder, maar ook jouw priveleven en werk lijden er onder. Ondanks het feit dat men aanraadt om de stoppen met fietsen, ga je toch door. Je besluit zelfs om een sportschoolabonnement af te sluiten, in de hoop dat jouw lichaam sterker wordt en je op termijn weer kunt fietsen. Helaas ontstaat er daardoor nog meer ongemak en frustratie. Je probeert deze negatieve gedachten en emoties wel om te draaien tot positieve gedachtes, maar het lukt niet. In dit soort situaties biedt Acceptance and Commitment Therapy uitkomst. Alleen bieden wij geen uitkomst bij lichamelijke klachten, maar wel bij onder andere depressieve klachten en persoonlijkheidstherapie.

Gezonde aanpak van psychische klachten

Acceptance and Commitment Therapy draait niet om het oplossen van het lichamelijke probleem dat ervoor zorgt dat fietsen niet meer lukt, maar leer je juist om de mogelijkheden te benutten en de klachten niet langer centraal te stellen. Op deze manier kom je weer in contact met je persoonlijke waarden, maar leer je ook welke waarden voor jou belangrijk zijn en durf je weer een richting te kiezen. Acceptance and commitment therapy helpt je om te handelen naar jouw waarden en naar de gewenste richting, zodat er ruimte komt om je leven te leiden zoals jij dat graag wilt. Je leert op een flexibele manier om te gaan met de obstakels in het leven, waardoor je meer ruimte en aandacht hebt voor zaken die waardevol zijn.

Bewezen effectieve behandelmethode

ACT is een effectieve wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie, door de jaren heen is dan ook gebleken dat het een effectieve behandelmethode is voor psychische, maar ook lichamelijke problemen. Zo biedt deze vorm van gedragstherapie uitkomst bij verschillende soorten klachten, waaronder bij depressie, angst en fobieën.

Acceptance and Commitment Therapy kan uitkomst bieden als je:

  • algehele gespannenheid ervaart
  • onzeker of nerveus bent
  • depressieve klachten hebt
  • overspannen bent of een burnout hebt
  • paniekaanvallen hebt
  • angst in sociale situaties hebt</li
  • stress hebt na een trauma (PTSS)
  • angst hebt voor (lichamelijke) ziekten
  • angst hebt voor speciale situaties/zaken

Meer weten over de werking van Acceptance and Commitment Therapy?

Wil je meer weten over de werking van Acceptance and Commitment Therapy, of wil jij je direct inschrijven voor een training? Of heb je een andere vraag aan ons? Neem gerust contact op voor meer informatie door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier dat je terugvindt op onze website. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij je terug met meer informatie. Of ben je benieuwd naar ACT therapie ervaringen, oefeningen of trainingen? Bekijk gerust de website van Invivo ACT Academy voor meer informatie of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.