Hoe train je mindfulness?

Mindfulness is een staat van bewust zijn van en gefocust zijn op het huidige moment. Het wordt vaak omschreven als ‘niet-oordelend bewustzijn’. Mindfulness kan worden beoefend door middel van meditatie, yoga en andere op mindfulness gebaseerde therapieën. Het is aangetoond dat mindfulness een aantal voordelen heeft, waaronder het verminderen van stress, het verbeteren van het mentale welzijn en het beheersen van chronische pijn. Mindfulness kan ook helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren, focus en concentratie te vergroten en negatief denken te verminderen. Mindfulness is de afgelopen jaren een populair onderwerp geworden, omdat steeds meer mensen ernaar streven om in het huidige moment te leven. Een van de beste dingen van mindfulness is dat er geen speciale apparatuur voor nodig is – alles wat je nodig hebt is de bereidheid om aandacht te schenken aan je gedachten en emoties. Maar hoe train je mindfulness? We vertellen het in dit blog.

Train mindfulness denken

mindfulness verwijst naar de praktijk van aandacht schenken aan het huidige moment op een niet-oordelende manier. Het kan nuttig zijn voor het beheersen van stress, angst en pijn. mindfulness kan op veel verschillende manieren worden beoefend, zoals door middel van mindfulness-meditatie, op mindfulness gebaseerde stressvermindering en op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Er is een groeiend aantal onderzoeken dat aangeeft dat mindfulness-oefeningen nuttig kunnen zijn voor de mentale en fysieke gezondheid.

Mindfulness is de praktijk van aandacht schenken aan het huidige moment, zonder oordeel. Het kan worden toegepast op activiteiten zoals eten, lopen en ademen, maar ook op gedachten en emoties. Het is aangetoond dat mindfulness een aantal voordelen heeft, waaronder het verminderen van stress en het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast kan mindfulness mensen helpen om zich meer bewust te zijn van hun gedachten en gevoelens en om meer zelfcompassie te ontwikkelen. Om deze redenen worden mindfulness-oefeningen steeds meer toegepast door zowel individuen als organisaties.

Oefeningen voor mindfulness

Mindfulness is de praktijk van aanwezig zijn in het moment en aandacht schenken aan je gedachten, gevoelens en sensaties zonder oordeel. Er zijn veel mindfulness-oefeningen die je kunt doen om je meer bewust te worden van je gedachten en gevoelens en om te leren oordelen los te laten. Een mindfulness-oefening is om je te concentreren op je ademhaling. Ga in een comfortabele houding zitten en sluit je ogen. Begin te merken dat je adem in en uit je lichaam beweegt. Als je geest begint af te dwalen, breng je aandacht dan voorzichtig terug naar je ademhaling. Een andere mindfulness-oefening is aandacht besteden aan je zintuigen. Kies een object en kijk er echt naar, let op de kleur, vorm en textuur. Pak het voorwerp dan op en voel het, merk het gewicht, de temperatuur op en hoe het in je hand voelt. Je kunt ook mindfulness-meditatie proberen, waarbij je je concentreert op een mantra of zin die je voor jezelf herhaalt. Mindfulness kan je helpen om meer aanwezig te zijn in je leven en kan helpen stress en angst te verminderen.

Ontdek de trainingen van Invivo ACT Academy

Bij Invivo ACT Academy kun je verschillende trainingen en workshops volgen op het gebied van acceptance and commitment therapy, maar ook andere cursussen die gericht zijn op specifieke doelgroepen. De docenten die bij ons weten hebben de juiste opleidingen gevolgd en geven de trainingen vanuit hun eigen ervaringen. Voor meer informatie kijk op onze website, of neem contact met ons op zodat wij je vragen kunnen beantwoorden.