Hoe pas je mindfulness in je leven toe?

Je bent inmiddels vast bekend met het fenomeen ‘mindfulness’, maar hoe pas je mindfulness in je leven toe? Tegenwoordig wordt het steeds lastiger om in het moment te leven. Je bent druk met de hectiek van school, werk, kinderen of het huishouden. Daarnaast gaat er geen dag voorbij dat je niet op het internet scrollt. Men neemt niet de tijd om de wereld om hun heen te bewonderen en er gaat van alles aan ze voorbij. Door middel van mindfulness krijg je hier weer grip op. Hoe je mindfulness toepast in het leven, lees je in dit blog.

Mindfulness: een korte uitleg

Om toch nog een korte uitleg te geven over mindfulness: mindfulness is het vermogen om bewust in het huidige moment aanwezig te zijn, zonder te oordelen. Je aandacht staat op het hier-en-nu en je leeft even niet op de automatische piloot. Mindfulness betekent niet dat je leven drastisch verandert. Je past kleine veranderingen toe en leert om op een andere manier het leven aan te pakken. Mindfulness hoeft namelijk niet complex te zijn. Op elk moment van de dag, tijdens welke situatie dan ook is het toe te passen.

Positieve gevolgen van mindfulness

Mindfulness geeft je minder ruimte om te piekeren. Je concentratie is gefocust op wat er gebeurt in het nu en je gedachten krijgen niet de kans om af te dwalen. De kleine dingen in het leven ervaar je intenser. Denk aan het gevoel wanneer je net thuis arriveert en het begint te regenen. Vanuit de woonkamer kijk je toe hoe de druppels op het raam tikken. Of je eet je favoriete gerecht en geniet van de smaak die je doet denken aan een fijne herinnering van vroeger.

Makkelijke mindfulness tips voor het dagelijkse leven

Het integreren van mindfulness in je dagelijkse leven is niet lastig. Je kunt namelijk met kleine stappen beginnen. De ACT Academy heeft een lijst met tips opgesteld om jou een idee te geven van hoe ook jij mindful kunt leven:

  • Leef rustig en geniet van de kleine dingen.
  • Doe één ding tegelijk. Multi-tasken is productief, maar niet efficiënt.
  • Eet rustig en met aandacht, zodat je focus op het eten ligt. Dit geeft het ook meer smaak.
  • Slaap meer, het liefst 8 uur per nacht. Je voelt je fitter en uitgerust. Daarnaast ben je minder prikkelbaar.
  • Doe iets goeds voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten.
  • Neem de tijd tijdens het koken en schoonmaken. Dit zijn momenten waar je je volle concentratie kan gebruiken.
  • Eet gezond en beweeg voldoende.
  • Ga een tijdje offline. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je telefoon uit te zetten of thuis te laten.
  • Richt je op je ademhaling tijdens momenten van stress. Zo kom je weer tot rust.
  • Wees ruimdenkend in alle contexten.

De ACT Academy van Invivo Clinics

Maak kennis met de ACT Academy, opgericht door Invivo Clinics. Wij bieden sinds 2021 trainingen en cursussen op maat aan, totaal afgestemd op de deelnemers en hun situaties. Bent u een professional in de GGZ of werkt u op de HR-afdeling binnen een bedrijf? Wellicht is de ACT-training van de ACT Academy interessant voor u. De afkorting ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy.

Integreer mindfulness in jouw leven

Wil jij ook starten met het toepassen van mindfulness in jouw leven? De docenten van de ACT academy begeleiden je hier graag mee. Je leert niet alleen over de theoretische en conceptuele aspecten van mindfulness. Ook aandachtsoefeningen maken deel uit van de training. Neem contact op voor de mogelijkheden. Ook bij verdere vragen komen wij zo snel mogelijk bij je terug.