ACT opleiding in Utrecht

ACT opleiding in Utrecht volgen bij Invivo ACT Academy? De inschrijvingen zijn nu geopend! De opleidingen die wij aanbieden in ons trainingscentrum zijn geschikt voor onder andere professionals in de GGZ, hulpverleners, coaches en andere hulpverleners. Omdat we verschillende opleidingen aanbieden, is de kans groot dat u zich kunt aanmelden voor een ACT opleiding die aansluit bij uw interesses, kennis en ervaringen. Alle opleidingen zijn volledig samengesteld op basis van de meest uiteenlopende problematiek en populaties.

Benieuwd naar de ACT cursus in Utrecht die we aanbieden? Neem contact op voor meer informatie, of meld u nu aan voor een van de trainingen die we aanbieden.

Meer informatie Meld u aan

Een rivier met rotsen
  • 10 jaar ervaring met ACT
  • Creativiteit, lef en geestdrift
  • Verschillende soorten cursussen
  • Professionals geven les

Acceptance And Commitment Therapy

Allereerst gaan we dieper in op wat ACT nou precies betekent. ACT is een vorm van psychotherapie die voortkomt uit de (cognitief) gedragstherapeutische traditie. Deze vorm van therapie wordt voluit Acceptance and Commitment Therapy genoemd en is gericht op het bestrijden van of manipuleren van moeilijke gedachten. Maar ook op het bestrijden of manipuleren van onder andere gedachten en lichaamssensaties. Deze therapievorm zorgt er simpelweg voor dat men in contact komt met zijn of haar diepste wens. Op die manier krijgt men antwoord op de vragen die men bezighoudt.

Op deze manier komt men niet alleen in contact met wat men écht wil, maar ook met diens levensdoelen. Is er sprake van een laag zelfbeeld, depressie, ziekte of pijn? Ook in dat geval biedt ACT uitkomst. Oftewel, deze vorm van therapie biedt in veel situaties uitkomst. Om die reden bieden wij een ACT opleiding in Utrecht aan.

ACT cursus in Utrecht ter introductie

Iedere ACT opleiding die wij aanbieden, is samengesteld op basis van uiteenlopende problematiek, maar ook op basis van onze eigen ervaringen. Zo bieden we een basiscursus Acceptance and Commitment Therapy aan, waarin u kennismaakt met ACT en zijn achtergronden, u ervaart zelf de therapie en vanuit die opgedane kennis zult u ACT in de praktijk toepassen. Deze introductietraining bestaat uit drie lesdagen, twee aangesloten dagen en een terugkomdag. De eerste twee dagen leggen we de focus op de zes processen van ACT. Elk proces wordt behandeld aan de hand van theorie, een ervaringsgerichte oefening en een toepassingsgerichte interventie. Tijdens de terugkomdag bespreken en evalueren we de ervaringen die cursisten hebben opgedaan met het toepassen van ACT in hun werk.

ACT opleiding in Utrecht volgen

Uiteraard is het ook mogelijk om naast de basisopleiding Acceptance and Commitment Therapy, een aantal andere trainingen te volgen. Deze cursussen draaien geheel om bepaalde thema’s en doelgroepen. We bieden trainingen op maat aan, afgestemd op de specifieke context waarin de deelnemers werkzaam zijn. Ongeacht welke ACT opleiding in Utrecht u ook wilt volgen, de training wordt altijd gegeven door een professional met meerdere jaren werkervaring.

Deze ACT trainingen bieden wij aan:

Niet klachtgericht

Tijdens een ACT cursus in Utrecht leert u onder andere dat Acceptance and Commitment Therapy betrekking heeft tot iedere vorm van psychisch of lichamelijk lijden, en niet klachtgericht is. Hoe? De theorie is erop gericht dat de klachten die men tijdens het dagelijks leven ervaart, voor een deel veroorzaakt worden door de manier waarop iemand met bepaalde klachten omgaat. Een aantal factoren spelen hierbij een rol bij. Deze belangrijke factoren moeten vragen om een accepterende houding én rechtstreeks te beïnvloeden zijn.

Verschillende invloeden

Hierbij spelen verschillende invloeden een rol. We maken tijdens de ACT training in Utrecht namelijk onderscheid tussen een invloed op klachten, maar ook tussen een invloed op de impact die klachten hebben op het dagelijks leven van een persoon. Van groot belang hierbij is om te realiseren dat niets verkeerd, onjuist of dom is. Het is alles behalve voorgaand genoemde, omdat men bepaald gedrag vertoont, omdat het gedrag ze uiteindelijk iets oplevert. En dat gedrag heeft een bepaald effect, doordat dit gedrag menselijk en voelbaar is. Echter, dit gedrag kan ook negatieve gevolgen hebben, waardoor men vastloopt in het bestaan en het dagelijks functioneren.

De zes processen van functioneel gedrag

Er bestaat een aanpak om mensen op een functionele manier in beweging te krijgen, genaamd: de processen van functioneel gedrag. Naarmate u minder worstelt met uw klachten en uw gedrag meer richt op uw waarden, ontstaat er zogeheten Psychologische Flexibiliteit. Dit is het vermogen om ondanks ongewenste gevoelens en gedachten te handelen naar uw waarden. De impact van uw klachten op uw leven wordt daarmee per definitie minder.

De zes processen van disfunctioneel gedrag

Voor elk functioneel proces is er ook een disfunctioneel proces. We spraken al eerder over de zes processen van ACT. Deze processen spelen een rol bij het ontstaan en in stand houden van disfunctioneel gedrag. Omdat de kernprocessen met elkaar in verband staan, kunnen we ze niet los van elkaar zien. Het toepassen van deze zes processen leidt in combinatie tot het ultieme doel. Ze kunnen eraan bijdragen dat mensen steeds meer last krijgen van hun klachten en vastlopen in hun bestaan.

Dit heeft te maken dat mensen meer bezig zijn met de strijd tegen de klachten, dan dat ze zicht richten op wat belangrijk voor ze is. Het leidt tot Psychologische Inflexibiliteit – u zit gevangen in de strijd met uw klachten en dwaalt steeds verder af van uw waarden, waardoor de impact van uw klachten per saldo toeneemt.

Meld u direct aan of vraag meer informatie aan

Bent u benieuwd naar de ACT opleiding in Utrecht die we aanbieden? Neem dan gerust contact op voor meer informatie over een ACT training in Utrecht door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens nemen we zo snel mogelijk contact op voor het beantwoorden van uw vragen over de ACT opleidingen die we aanbieden. Maar ook wanneer u zich meteen wilt aanmelden voor een van de cursussen die we aanbieden, kunt u gebruik maken van het contactformulier hiernaast.

Wat is ACT-training en hoe verschilt het van andere vormen van therapie of coaching?

Acceptance and Commitment Therapy is een vorm van cognitieve gedragstherapie. De ACT-methodiek geeft meer mentale veerkracht en flexibiliteit en is een effectieve aanvulling om je therapie en coaching naar een nog hoger niveau te tillen.

Waar kan ik een betrouwbare en erkende ACT-training vinden in Utrecht?

Een betrouwbare en erkende ACT-training in Utrecht vind je bij de Invivo ACT Academy. Wij beschikken over een vestiging in Zeist waar je een training kunt volgen.

Welke vaardigheden kan ik verwachten te leren tijdens een ACT-training in Utrecht?

Tijdens een ACT-training leer je over de basistheorie van ACT. Vervolgens leer je dit door middel van interactieve oefeningen, interventies en rollenspellen toe te passen in de praktijk. De vaardigheden die je kunt verwachten, zijn dat je vanuit een ander perspectief naar jezelf en je leven leert te kijken en stappen te zetten die voor jou als persoon van belang zijn. Deze kennis zet je door naar cliënten.

Is er een bepaalde achtergrond of opleiding vereist om deel te nemen aan een ACT-training in Utrecht?

De ACT-training in Utrecht is geschikt voor professionals die werkzaam zijn in de medische zorg, GGZ en coaching. Hierbij kun je denken aan huisartsen, praktijkondersteuners, hulpverleners en coaches.

"*" geeft vereiste velden aan